Новини

Как да изберем правилният диамантен диск ?

images   Преди да купите диамантен диск си задайте следните въпроси:

1. Какво ще режа?

Диамантените дискове и техните сегменти се произвеждат от метали на прах, смесени с различни по големина и качество диамантени частици, за да могат да режат различни материали като армиран бетон, керамика, гранит, изкуствени, естествени камъни и др.

2. Мокро или Сухо рязане ?

Използвайте диамантените дискове по предназначение. Обикновено диамантените дискове за мокро или сухо рязане са произведени по различни технологии и са за различни видове машини. Обикновено ръчните машини като ъглошлайфи работят с дискове за сухо рязане, докато  стационарните и настолните машини работят с дискове за мокро рязане.

3. Какъв е обемът на работата ?

Преценете обемът на работа. При голям обем на работа е препоръчително да използвате професионални машини, които са с вградени системи за водно охлаждане. Също така професионалните дискове са за предпочитане, понеже са за честа употреба и се характеризират с дълъг живот и висока скорост на рязане.  Затова професионалните диамантени дискове са по-ефективни в сравнение с дисковете използвани рядко при малък обем на работа.

4. Каква е мощността на машина с която ще режа ? 

Проверете мощността на Вашата машина. Диамантените дискове са предназначени за различни мощности машини. Дисковете за по-мощни машини или за по-малко мощни машини са произведени по различени технологии  Ако например използвате диск предназначен за машина с по-малко мощност на машина с по-голяма мощност -диамантеният диск може да се изразходи много бързо.

5. Какъв е диаметърът на присъединяване към машина ?

Вътрешният и външният диаметър на диска трябва да съответстват на предписаните от производителя размери за Вашата машина.

6. Има ли значение височината на сегмента ?

Диамантен диск с по-високи сегменти може да има по-дълъг живот !!! Най-често срещаните височини на сегменти са от 7mm до 12mm.

7. Има ли значение дебелината на сегмента ?

Обикновено не е нужно да казвате на вашият доставчик за дебелината на сегмента, тъй като има общоприети дебелини на сегменти за различните диаметри на диамантените дискове. Ако искате да подобрите скоростта на рязане може да попитате вашият доставчик за по-тънки сегменти, съответно и по-тънка основа на диска. Имайте в предвид, че бързата скорост на рязане може да е за сметка на дългият живот на диска.

8. Как да избера добър доставчик ?

Добрият доставчик на диамантени дискове може да Ви консултира кой вид диамантен диск е най-подходящ за Вашата работа и да Ви гарантира, че винаги ще получавате продукти с еднакво качество.

Източници:

Интервю с г-н Чушев / Консултант-Продажби на диамантени инструменти, Проконсулт Инженеринг ООД /

Hanjiang Wang, Diamond Blade Select / http://www.diamondbladeselect.com/tips/8-easy-tips-for-buying-the-right-diamond-blades-you-need/

Диамантени дискове за рязане с моторни фугорези

Диамантени дискове за рязане и шлайфане с ъглошлайф

Leave a Reply

test2